Jack Reacher (Jack Reacher, 2012)

Igaza volt/van a nemrégiben elhunyt Roger Ebertnek abban, hogy nem szabad filmelőzeteseket nézni. Példának okáért a Jack Reacher valószínűleg még szórakoztatóbb lett volna, ha nem látom a trailerét. Szerencsére azért még így is volt elég potenciál ebben a műben, habár nem egy tökéletes darab.

jack_reacher.jpg

Kezdjük talán a legalapvetőbb dologgal. Lee Child regényciklusának hőse, Jack Reacher még csak távolról sem úgy néz ki, mint az őt megformáló Tom Cruise – a hőbörgők leginkább ezt rótták fel Christopher McQuarrie munkájának. Ezzel együtt mégis megállapítható, hogy aki netán nem ismeri az irodalmi eredetit, annak simán kellemes lehet Cruise játéka, mivel jól hozza ezt a vérprofi, szikár, agyas és kíméletlen ex-katonát.

Sajnos azonban a többi színészt már nem illetheti ilyen sok dicséret (kivéve talán Robert Duvallt, ő azért mindig remek). A gyilkossági ügyben Reacher segítségét igénybe vevő ügyvédnőt, Helent alakító Rosamund Pike-nak túlzottan buta feje van ehhez a karakterhez, a Die Hard legújabb részében McClaine fiát alakító Jai Courtney pedig annyira kemény akar lenni ellenfélként, hogy ettől válik kissé viccessé. Bár ígéretesen indul, de szintén kicsit karikaturisztikussá válik a Werner Herzog által megformált bűnöző is, ellenben nála sokkal inkább az a hiba, hogy kevés teret kap a kibontakozásra, ami miatt hiteltelenné válnak gyakorlatilag nem is létező motivációi.

Hogy mitől működik mégis ez a mozi, azt az akciójelenetek zöme mutatja meg. A nyitány, valamint a nagyszerű autós üldözés zseniális húzása, hogy hosszú percekig egyetlen szó sem hagyja el a szereplők száját, ami remek feszültségkeltő eszköz. Emellett a kocsma előtti bunyó, illetve annak felvezetése is hatásos. Kár, hogy éppen a kőfejtőbeli zárlat kissé esetlen, ami némiképp rossz szájízt hagy a végére.

Ami még dicsérhető, az Joe Kraemer zenéje, vagy legalábbis a főcím mindenképp:

Érdemes tehát megpróbálkozni Jack Reacher első filmes kalandjával. De azért bízzunk benne, a folytatás ennél is ütősebb lesz. Addig meg merüljünk el a regények világában.