Kétségtelenül indokolt (Beyond a Reasonable Doubt, 1956)

Újabb film, amely roppant erős ötletből építkezik, ám valami miatt mégsem tudja maximálisan hozni az elvárásainkat. Pedig kétségtelenül indokolt lett volna.

beyond_a_reasonable_doubt.jpg

Az épp újabb regénytémáját kereső egykori újságíró, Tom Garrett (Dana Andrews) a halálbüntetés ellen küzdő apósjelöltje, Austin Spencer (Sidney Blackmer) nyomán különös és érdekes kísérletbe fog: magára vállal egy gyilkossági ügyet, amelyben csupán közvetett bizonyítékok vannak, ám ezek alapján is kiszabják a halálos ítéletet. Az események akkor vesznek nem várt fordulatot, mikor a leleplezésre igyekvő Spencer halálos autóbalesetet szenved.

Szerintem nem csoda, hogy izgalommal vártam, miképpen bontakozik ki ez a már olvasva is feszültséggel teli történet, de azt kell mondjam, csalódnom kellett. Fritz Lang amerikai pályafutását lezáró munkája ugyanis nem tud elég erős és emlékezetes lenni. A színészek jól teljesítenek, a meghökkentő csattanó tényleg megdöbbenti a nézőt, ám az események pörgése nem tud eléggé székbeszögező és érdekfeszítő maradni, kicsit vontatott az egész (pedig a játékidő mindössze nyolcvan perc). Mindez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy mégse legyek elégedett.

Langnek bőven vannak ennél jobb álomgyári munkái. Kíváncsi lennék viszont egy remake-re, mert tényleg nem kevés potenciál van a Kétségtelenül indokoltban. És épp emiatt bántó a kihagyott ziccer.