Smokey és a Bandita (Smokey and the Bandit, 1977)

A Smokey és a Bandita tipikusan az a film, amit (fiú)gyerekként roppantul élvez az ember, felnőtt fejjel pedig vagy az emlékek miatt veszi elő néha-néha, vagy egy újranézés alkalmával rádöbben, annyira azért nem kiemelkedő alkotás ez.

smokey_and_the_bandit.jpg

De persze ha azt vesszük, a Bud Spencer-Terence Hill páros művei se épp kimunkáltak, mégis mindenki kedveli őket. Hogy ennek mi lehet az oka, logikusan biztosan nem lehet jól megmagyarázni, de talán nem is fontos, hiszen tipikusan olyan mozikról beszélünk, amit mindenki legalább egyszer az életében akarva-akaratlanul is lát.

A Smokey...-hoz nagyon rég nem volt szerencsém, és komolyabb emlékeim sem maradtak róla (kivéve a leglátványosabb részt, a folyó feletti ugratást), így vártam a nagy csodát. Kaptam is egy laza, másfél órás kikapcsolódást, de azért nem estem hasra. Persze tudni kell helyén kezelni a dolgot: egy száguldásról szóló akció-vígjátéktól fölösleges kidolgozott karaktereket, mély mondanivalót, összeszedett történetet várni, szimplán csak hagyni kell, hogy a lóerők magukkal rántsanak minket.

Bandita (Burt Reynolds) és haverja, Hóember (Jerry Reed) azt a megbízást kapják, hogy rekordidőn belül szállítsanak sört Texarkanából Atlantába. Mindehhez ki kell játszaniuk a rendőröket, mivel ez a tevékenység illegálisnak számít, így a feladat úgy oszlik meg, hogy Hóember vezeti a kamiont, Bandita pedig vagány Pontiac Trans Amjével (amely autó természetesen igencsak keresett lett a film bemutatása után) eltereli a rendfenntartók figyelmét a teherautóról. Az ügyet bonyolítja, hogy útjukba kerül egy stoppos, Carrie (Sally Field), aki éppen az esküvőjéről lépett le. Mindez csak azért probléma, mert a férjjelölt apja nem más, mint a texasi seriff - a magyar szinkronban Igazságosztó Bulldog seriff néven "futó" - Buford T. Justice (Jackie Gleason), aki kíméletlen szívóssággal veszi őket üldözőbe.

A sztori természetesen maximálisan kiszámítható, ennek ellenére a kissé bugyuta poénok és az autós kaszkadőrmutatványok elviszik a filmet - gyaníthatóan senkiben sem marad hiányérzet.

Bennem egyedül annyi maradt, hogy nem nagyon tudtam eldönteni, ki is a címben szereplő Smokey? A választ végül úgy találtam meg, hogy nagyon tetszett a "menet közben" felcsendülő countrydal, s annak szövegében ott rejlett a titok nyitja: Smokey nem más, mint Justice seriff! Ez csak azért fura, mert bár fontos karakterről van szó, de hogy még a címben is szerepeljen, ráadásul elsőként? Némiképp meglepő húzás a készítők részéről.