Nyugodjak békében (Dead Heat, 1988)

A halál után is van élet - még tizenkét órán át.

dead_heat-1.jpg

Roger Mortis (Treat Williams) és Doug Bigelow (Joe Piscopo) egy tipikus, nyolcvanas évekbeli zsarufilm tipikus karakterei. Az egyikük kicsit karót nyelt, a másikuk élő humorbomba, ha pedig a munkáról van szó, nem ismernek lehetetlent. Egy kissé balul elsült ékszarrablási ügy után (mely során egy fél utca romba dől, több rendőr meghal, a golyóhüvelyek pedig többnapi munkát adnak az utcaseprőknek) különös dolgokat tudnak meg a hullaházban. A két, csak nagy nehézségek árán hidegre tett bűnözőt ugyanis azért nem lehetett melegebb éghajlatra küldeni, mivel már régóta halottak. A nyomok egy gyógyszeripari céghez vezetnek, ahol Mortis nyomozó egy szerencsétlen baleset folytán szintén meghal. Kollégái azonban rátalálnak az újraélesztő gépezetre, így a párosnak tizenkét órája marad Mortis (beszédes név) szétmállásáig, hogy megfejtsék, mi is zajlik a városukban.

dead_heat-2.jpg

A szörnyű magyar címmel megáldott Nyugodjak békében minden perce színtiszta trash-gyönyör. Béna frizurák, béna dumák, gagyi zene, rossz színészek – viszont mellé kidolgozatlan, ám izgalmas sztorit, aránylag jó effekteket és remek műfaji kevercset kapunk.

A film nagyban merít olyan klasszikus művekből, mint a Holtan érkezett és a Re-Animátor. Előbbit a feszes időkeret, a „tudom, mikor halok meg”-motívuma idézi meg (illetve egy ponton a tévéképernyőn is futni kezd Máté Rudolf remekműve), utóbbit pedig a feltámadó halottak. De a zsarupáros miatt a Halálos fegyver-sorozat is azonnal eszükbe juthat – ezt még az is aláhúzza, hogy egy aprócska mellékszerepben Riggs és Murtaugh kitalálója, Shane Black is felbukkan. Mindez abban a kontextusban sem meglepő, ha megnézzük, ki írta a Dead Heat forgatókönyvét: nem más, mint a bátyja, Terry Black (nem, nem az egykori magyar trashceleb).

dead_heat-3.jpg

A bántó ügyetlenségek (egyes karakterek egészen ostoba módon halnak meg, Mortis a sztori végén a semmiből ruhát vált) ellenére egy izgalmas sci-fi, horror-, akciófilm készült. Igazából nem is lep meg, hogy a nagy horrorikont, Vincent Price-t is rá tudták venni, hogy itt láthassuk pályája egyik utolsó alakítását.

Aki tehát jót tud röhögni feltámadó sült csirkéken, meg tud borzongni szétrohadó arcú cicababákon és imádja a golyó ütötte sebek látványát, mindenképpen élvezni fogja a Nyugodjak békébent. Ámen.