Teddy mackó (Teddy Bear, 2012)

Úgy tűnik, kezdik virágkorukat élni az elsősorban férfiaknak szóló melodrámák. A közelmúltban elsőként A pankrátor kapcsán morzsolhattak el pár könnycseppet az erősebbik nem képviselői, majd ezt követően a Warriort látva, most pedig a tavaly készült Teddy mackó lehet az a film, amely kicsit megrendítheti a keményre edzett szíveket.

teddy_bear.jpg

Az idősödő testépítő, Dennis (Kim Kold) története ugyanis annak ellenére megindító, hogy olyan egyszerű, mint egy húszkilós súlyzó. Hősünk ugyanis a hosszú esztendők során hiába munkálta ki tökéletesre(?) testét, eközben lelkéről kissé megfeledkezett, s közel negyven évesen még mindig azzal küzd, hogy elszakadjon zsarnoki édesanyjától, s megtalálja végre a hozzáillő társat.

Mads Matthiesen első nagyjátékfilmje érdekes kérdéseket vet fel. Manapság ugyanis valóban jellemző a társadalomra, hogy sokan még idősebb fejjel is a szüleikkel élnek (persze ez általában inkább gazdasági okokra vezethető vissza), sőt, a társas kapcsolatok kialakítása sem könnyű feladat (jómagam mindenesetre több alkalommal is rokonságot éreztem a nők miatt frusztrált Dennisszel). Ráadásul bepillantást nyerhetünk abba is, bizonyos országokban (itt konkrétan Thaiföldön) milyen módon húznak hasznot a turisták szexéhségéből, hogyan használják gyakorlatilag tárgyként erre az ottani lányokat, akik már-már robotikusan végzik a rájuk kiosztott feladatokat. Nem is csoda, hogy a főszereplő feszengve figyeli ezt a világot, s Pattaya város igazi oldala is csak akkor nyílik meg előtte, mikor összemelegszik a helyi edzőterem vezetőjével, Toi-jal (Lamaiporn Hougaard).

Kim Koldot egyébként hatalmas dicséret illeti. Minden egyes jelenetben szerepel, s meglepő természetességgel hozza ezt a kissé gyámoltalan karaktert (érdemes figyelni arra, hogy önálló zenesáv általában csak akkor csendül fel, mikor Dennis boldog vagy elégedett).

Bár némiképp tragikusabb végre számítottam, ezzel együtt is nagyszerű mű a Teddy mackó: szimpla, egyenes, emlékezetes és cseppet sem didaktikus. Mindenképpen ajánlott.