Sheila meghalt és New Yorkban él (The Last of Sheila, 1973)

A magyar címadás főleg az utóbbi években a vicceskedő és nagyon okosnak látszó irányba mozdult el, sok-sok förmedvényt és torzszülöttet szabadítva a világra (hadd ne soroljam fel ezeket). Hogy a Sheila meghalt és New Yorkban él mikor kapta ezt a elnevezést, nem tudom, az biztos, hogy az ötletgazda hatalmas bakot lőtt vele. Már csak azért is, mert nem hogy nem New Yorkban játszódik a film, de még csak komolyabb említés szintjén sem jelenik meg benne az Egyesült Államok ikonikus metropolisa.

last_of_sheila.jpg

Ezen bénaság ellenére Herbert Ross műve az utóbbi hónapok egyik legüdítőbb mozija volt, amit láttam (a Sajnálom, téves szám mellett): hihetetlenül csavaros története ugyanis megérdemli, hogy a remekművek között emlegessük – kár, hogy ez egyáltalán nincs így, legalábbis hazai viszonylatban még nem nagyon hivatkozott rá senki, ha krimikről volt szó. Pedig a sztorit akár maga Agatha Christie is írhatta volna, hisz a helyszín (egy luxushajó), a "játszók" (a társadalmi elit tagjai) és a cselekményvezetés is a angol írónőt idézi – gyanítható, hogy a forgatókönyvet jegyző Anthony Perkins(!) és Stephen Sondheim honnan merített.

A James Coburn által alakított producer egy évvel felesége tragikus halála után meghívja barátait "ladikjára", s egy különös társasjátékba kezd velük, amelynek részben titkolt célja az, hogy kiderüljön, anno ki volt az, aki elgázolta és cserbenhagyta a nejét. Az apró, lényeges momentumok felbukkanásai természetesen remekül fokozzák az izgalmakat, a váratlan fordulatok pedig nem egyszer bizonytalanítják el nemcsak a szereplőket, hanem a nézőket is. Coburn mellett pedig olyan színészek domborítanak, mint az örök szürke eminenciás James Mason, a kissé talán üres, emiatt inkább szépségével hódító(?) Raquel Welch, a harsányságával kitűnő Dyan Cannon és a fiatal Ian McShane. Egyedül Richard Benjamin játéka nem elég meggyőző, béna bajusza és nullához közeli arcjátéka kicsit hiteltelenné teszi karakterét.

A részben a filmipart is górcső alá vevő The Last of Sheila felhőtlen szórakozást ígér a krimik szerelmeseinek, úgyhogy bátran merem ajánlani mindenkinek.